siapa suka amkan ayam penyet? ah, tak kisah la kan penyet ke tak, kalau sedap hingga menjilat gigi tu sedap lah tu.. ni i kutip dari blog orang ..kikiki...
1- Ayam:
1/4 ayam tua (pencen)2- Bahan untuk perap ayam:
4 ulas bawang putih5 ulas bawang merah
2 sudu besar ketumbar
* semua bahan ni dikisar
3- Cara menyediakan ayam penyet:
- Ayam diperap 30 hari minit dengan barang yang dikisar tadi tu (bahan untuk perap ayam) dengan sedikit garam
- Rebus ayam tadi sehingga empuk sebelum digoreng garing
- Kemudian hidangkan bersama hirisan timun, salad, kobis dan ulam-ulam yang anda suka
4- Menyediakan sambal
- Bahan-bahan ialah 20 biji cili api, 5 biji cili merah, 3 biji tomato dan 3 inci belacan.
- Semua bahan ini digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk (nak blend pun boleh).
5- Cara nak makan:
- 1 pinggan nasi putih (beserta nasi tambah)
- 1 pinggan ayam yang telah siap digoreng tadi pada step 3
- 1 mangkuk sambal
- 1 mangkuk sup
- 1 jag gelas air suam
1 jag?gelas suam..hahahaha..smpat je
ReplyDeleteperlu ke tnjuk cara makan..hahaha
pergh...resipi tuh
ReplyDeletehana kalo nak mkn ayam penyet..
p jer restron aym penyet tuh
xpenah lak nk try wat niri
^_^
mcm senang je.. menjadi x?? =P
ReplyDeletei nak resipi ni!
ReplyDeletesyafiq: uih.. 1 jag baru champion! hehe
ReplyDeletehana: kan? senang sikit.. (i malas act) =p
rozana: kalau msk dgn penuh kasih syg, sure jadi nye.. kikiki
eesyaheera: sila ambil! ^_^