Thursday, February 3, 2011

resepi ayam penyet

assalamualaikum..


siapa suka amkan ayam penyet? ah, tak kisah la kan penyet ke tak, kalau sedap hingga menjilat gigi tu sedap lah tu.. ni i kutip dari blog orang ..kikiki...



1- Ayam:

1/4 ayam tua (pencen)

2- Bahan untuk perap ayam:

4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 sudu besar ketumbar
* semua bahan ni dikisar

3- Cara menyediakan ayam penyet:

  1. Ayam diperap 30 hari minit dengan barang yang dikisar tadi tu (bahan untuk perap ayam) dengan sedikit garam
  2. Rebus ayam tadi sehingga empuk sebelum digoreng garing
  3. Kemudian hidangkan bersama hirisan timun, salad, kobis dan ulam-ulam yang anda suka

4- Menyediakan sambal

  1. Bahan-bahan ialah 20 biji cili api, 5 biji cili merah, 3 biji tomato dan 3 inci belacan.
  2. Semua bahan ini digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk (nak blend pun boleh).

5- Cara nak makan:

  1. 1 pinggan nasi putih (beserta nasi tambah)
  2. 1 pinggan ayam yang telah siap digoreng tadi pada step 3
  3. 1 mangkuk sambal
  4. 1 mangkuk sup
  5. 1 jag gelas air suam :)
*kalau nak rasa nikmatnya dan malas nak masak, saya sarankan pergi je kat Restoran Ayam Penyet Pinang di hadapan Apartment Melana, Tmn Universiti, Skudai ni..memang tip top. Kalau datang silap masa (biasanya pukul 7-8) memang korang takkan ada kerusi nak duduk sebab penuh.

5 comments:

  1. 1 jag?gelas suam..hahahaha..smpat je
    perlu ke tnjuk cara makan..hahaha

    ReplyDelete
  2. pergh...resipi tuh
    hana kalo nak mkn ayam penyet..
    p jer restron aym penyet tuh
    xpenah lak nk try wat niri
    ^_^

    ReplyDelete
  3. syafiq: uih.. 1 jag baru champion! hehe

    hana: kan? senang sikit.. (i malas act) =p

    rozana: kalau msk dgn penuh kasih syg, sure jadi nye.. kikiki

    eesyaheera: sila ambil! ^_^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails