Saturday, November 5, 2011

lembu dan kambing nanges ke??

assalamualaikum..


berapa ekor lembu, kambing, kibas, unta, tumbang tahun ni? alhamdulillah tahun ni mak i buat korban lagi.. dengan kakak and sedara mara jugak.. so raya ni bz.. ya bz.. bz makan uols! LOL


so saya akan bersiap sedia untuk menonton perut yang akan membengkak dek kerana overloaded.. justeru jangan salahkan mak mengandung.. T__T


ok, selamat menyambut hari raya aidiladha! semoga ibadah korban kalian mendapat berkat ye.. =) *HUGS!!


comel momels tak i..?? tak gentar pun hokeh!!! 


















































okeh, yang ni seram!!!! sape suka makan sup lidah??????? *PITAM!

Thursday, November 3, 2011

wish list

assalamualaikum..


semua orang ada wish list.. kan? tak kisah la wish list untuk apa.. untuk kehidupan secara general, kerja, keluarga, birthday.. errr, BIRTHDAY? *ceaa buat2 terkejut terkulat kulat pulak kan..


emm, so my birthday always in november.. boleh pulak kan birthday tukar2 bulan.. LOL.. ok, birthday saya jatuh dalam bulan november.. dedulu i takda la celebrate sangat, sebab family i bukan jenis celebrate birthday.. memang birthday siapa2 pun dalam family tak penah pun celebrate.. sedih tak?? TAK PUN.. sebab i tau walaupun tak celebrate, tapi kami tetap sayang each other.. *HUGS!


then bila dah besor sikit dah pandai berkawan, mula la celebrate sebab kawan2 buat surprise la la.. seronok jugak.. =) ada satu cerita lawak ni waktu kat matrik tu, hari tu birthday i, then hari tu parents hantar balik matrik nun jauh di changlun.. on the way tu abah i terlanggar apa ntah bunyi kuat.. then bau minyak kuat jugak la..tapi abah tak stop and check pun.. pastu bila dah sampai kolej, tengok2 tangki depan tu dah bocoq.. patut laaaaaaaa... abah nak balik jugak.. i punya la risau kat parents waktu tu.. kat bilik duk nanges2 risau..memang dah tak ingat hari tu birthday i.. pastu tetiba kawan2 bawak kek.. ah?? oh.. lagi la nanges... rupanya diorang ingat i nanges sebab takde sapa pun yang ingat birthday i, padahal diorang dah beli kek tu.. hahahampeh la.. tak kisah la..


tengok..tengok.. kan mukadimah berjela boleh buat novel... T__T


so pendekkan cerita cepat2 sebab i nak buat keja lebih penting daripada melagha ni..*selalu pun cakap macam ni



wish list i untuk birthday tahun ni bukanlah list sebab satu je.. eh2..tetiba macam banyak wish.. tak sukewwwww.. *nyampahs!


1) rahsia.. *malu
2) nak sembuh daripada shingles! (nak betul2 sembuh..i mean clear up all the scars..huhuu sedih tau)
3) nak parents sihat2 sentiasa.. (ALWAYS! always be my wish every single day..insya'Allah)


i tak berapa berahi sangat nak benda2 alah seperti gadget, etc.. (buat masa sekarang..ehek!)


muka malu2 i.. *malu tauuuuu.. PITAM!

so itu wishlist untuk birthday tahun ni.. eh tetiba nak tambah lagi satu dek non!!

4) nak habiskan study cepat2 and cepat2 cari kerja.. =) insya'Allah.. moga dipermudahkan..


jerawat?? arggh!

assalamualaikum..


anda mengalami masalah jerawat? serious? mild?



ceaaa.. macam nak jual produk pulak kan.. takdela.. lately muka saya ditumbuhi jerawat dengan hebatnya.. macam cendawan tumbuh selepas hujan.. letih tau..letih emosi..yela, muka left side parut shingles tak ilang2 lagi, right side pulak tetiba jerawat memonopoli kawasan dengan girangnya.. sampai idung, dahi, semua la.. kalau ada tapak kosong lagi untuk diduduki, cepat2 je jerawat ni semua bermastautin..


tapi, apapun kita sentiasa kena bersabar tau.. dugaan Allah ni kena hadapi dengan sabar.. Allah takkan uji hamba-hambanya dengan ujian yang tak mampu hamba-Nya hadapi.. alhamdulillah, so far saya bersyukur dapat ujian ni.. mungkin kalau ujian lain, saya tak dapat nak hadapi.. =)


so, hari ni nak bagi tips2 atasi/elak jerawat lagi.. insya'Allah..



mula2 kita tengok punca2 jerawat..


Sebab-sebab terjadinya jerawat

1. Faktor yang menyebabkan jerawat terjadi berpunca daripada proses pembaharuan sel kulit berlebihan oleh sel keratinosit yang melitupi liang pori-pori dan mengakibatkan liang tersebut tersumbat yang dikenali sebagai "microcomedo".

2. Apabila mencapai umur remaja, hormon androgen yang tinggi akan mengaktifkan pengeluaran sebum iaitu minyak.

3. Akibatnya, kolonisasi bakteria Propionibacterium acnes bertambah kerana keadaan sangat sesuai untuk pembiakannya.

4. P. acnes akan menyebabkan radang dan penghasilan sel keratinosit yang berlebihan.




 ok, now let's see how to get rid of acne!!



Cara merawat jerawat

1. Penggunaan produk penjagaan muka yang tidak sesuai akan memburukkan keadaan. Gunalah produk penjagaan muka sedikit berasid yang mengandungi PHA (Poly Hydroxy Acid) atau Lactobionic Asid dari Neostrata menyebabkan eksfoliasi minimum dan tidak merengsakan kulit. Triclosan di dalam pencuci muka ini dapat membunuh bakteria pada muka. Selepas mencuci muka, perlulah menggunakan pelembap. Walaupun kulit muka berminyak, penggunaan pelembap pada muka masih diperlukan untuk mengawal pengeluaran sebum supaya muka tidak berminyak.

2. Penggunaan antibiotik pada permukaan muka juga dapat membantu membunuh bakteria yang ada pada kulit. Sekiranya jerawat tidak banyak, memadai dengan antibiotik sapuan sahaja. Sekiranya perlu, doktor akan menasihatkan supaya pesakit mengambil antibiotik dalam bentuk pil untuk ditelan dan perlu diteruskan untuk sekurang-kurangnya enam minggu seperti minocycline, tetracycline, doxycycline. Penggunaan krim tretinon atau retinol pada waktu malam juga dapat merawat jerawat. Jerawat yang tidak terkawal boleh dirawat dengan Ro-Accutane tetapi boleh menyebabkan kesan sampingan dan memerlukan pemantauan pakar kulit.

3. Rawatan "peel" dengan glikolik asid, salicylic asid atau Jessner's mampu merawat jerawat yang aktif. Rawatan ini dapat membunuh bakteria pada muka, mengurangkan pengeluaran sebum, membersihkan liang pori-pori dan melakukan exfoliation. Bagi salicylic asid dan jessner's peel, kulit akan merasa panas sedikit semasa rawatan, jerawat akan kering dan kulit mengelupas sedikit beberapa hari selepas rawatan dilakukan. Sapu pelembap kulit supaya kulit cepat sembuh. Rawatan peel boleh dilakukan sebulan sekali sehingga masalah jerawat dapat dikawal. Rawatan peel selamat jika dilakukan atas nasihat doktor.

4. Pastikan kesemua produk penjagaan muka tidak menyebabkan muka berminyak. Gunalah krim penghalang matahari yang berasaskan gel supaya muka tidak berminyak atau makan pil penghalang matahari seperti heliocare oral (dari sejenis paku pakis polypodeum leucotomus) untuk mengelak parut kehitaman akibat radang dari jerawat.

5. Elak mengguna bedak padat kerana span yang lembap, digunakan berkali-kali, terperap di dalam bekas menggalakkan pembiakan bakteria. Gunalah bedak berasaskan mineral seratus peratus tanpa sebarang campuran bendasing yang mempunyai sifat anti-inflammatori, tidak menutupi liang pori-pori kerana molekulnya besar dan bedak yang kering tidak menggalakkan pembiakan bakteria seperti Kiss mineral mekap.

















6 Selain itu, makanlah lebih sayur-sayuran dan buah-buahan untuk zat dan vitamin pada kulit muka. Perbanyakkan minum air kosong, ambil probiotik untuk mengimbangkan bakteria dalam badan.

7. Sesetengah kaedah perancangan keluarga boleh menyebabkan hormon tidak stabil dan masalah jerawat. Pil perancang kehamilan Diane-35 boleh diambil untuk mengawal jerawat ataupun boleh merancang keluarga dengan alat cegah kehamilan IUCD Cu250, yang tidak berasaskan hormon.

8 Jangan sesekali memicit atau menekan jerawat, ini akan menyebabkan bakteria tersebar dan kulit luka akan meninggalkan parut hitam dan berlubang.

Pada peringkat awal rawatan, jerawat mungkin akan bertambah dahulu sebelum ia berkurangan. Ini merupakan perkara biasa, janganlah cemas, lakukan penjagaan muka dengan tekun dan ikutilah nasihat doktor. Jangan hentikan pengambilan antibiotik sesuka hati. Percayalah, setiap penyakit itu ada penawarnya.



next time saya akan review produk2 yang boleh digunakan untuk atasi jerawat pulak.. till then.. ^^

Tuesday, November 1, 2011

getting engaged anyone?

assalamualaikum..


holaaa.. kamu, kamu, dan kamu siapa yang dah bertunang? yang nak bertunang? i mean, yang betul2 nak bertunang lah, yang dah ada tarikh and sedang buat preparation.. kalau rasa nak bertunang saje, i pun dah lama rasa..... T__T


nothing, i just want to know how you prepare for the event. nowadays, kita tengok kan orang tunang macam kahwin, kengkadang tu i rasa orang kahwin pun boleh kalah.. serius lah, ada hari tu bila ntah tengok kat NONA, (NONA tv3 lah..bukan tepung kek nona ke nano ke keh!), i tengok majlis tu macam nice la, cantik benor.. i tanya la rakan menonton tu sebab i dah ter miss part awal, i cakap "cantik jugak kan pelamin kawin dia, dengan hantaran mewah jek nampak..i tak mampu kak temah oi..." then teman tu pun cakap"ni dia tunang jelaaaaa"  hapakah dugaan ni?? melihat orang tunang begitu grand semacam dugaan...... hoho..








lately i ada survey2 pasal tunang, kahwin ni.. gatal uols! padahal........ then i survey2 budget, mak oiiiiii! memang tak mampuuu, kau mampu?? *tetiba



betullah, belanja kahwin sekarang memang kadang2 i rasa ridiculous ya hamat! boleh beli kereta sebijik, in fact rumah sebijik kadang2 tu.. seram tau...




rasanya tadi pasal tunang kan?? KAN? KAN? oh biasalah, tua2 ni kuat merepek, ke laut sajok.. ok2, back to topic, pasal Tunang ye cik jah... hmm, selalunya bajet berapa ek untuk majlis tunang je.. kalau hebat2 tu ada la riban2 kan.. tapi kalau simple2 pun boleh juga cecah riban2.. adoi la.. i ingat nak buat simple hamat jek.. majlis yang cinonet2 gitu.. *tapi bilakah? erk.. pitam!!


agak2 kalau i ada 500 jek boleh tak nak tunang??? *JANGAN PITAM! PLEASE!








Tuesday, October 25, 2011

Mengubati Hati Yang Terluka

Pelbagai perkara berlaku dalam kehidupan seharian kita. Ada ketikanya, hati kita terluka kerana disakiti oleh orang lain atau suasana.




Beberapa cara boleh kita amalkan untuk mengubati hati yang terluka. Keberkesanannya bergantung kepada diri anda, namun berikut adalah cara yang sering dikongsia oleh pakar.


1. Latih Minda Melupakan Kenangan Pahit
Bunyinya senang nak dibuat, tapi perlu diaplikasi berterusan. Mengaku saja anda sering merasa sedih sebab banyak kali mengingat kenangan pahit atau selalu kembali ke memori silam yang lalu, betul tak? Kita kena cut connection feeling kita dengan emosi yang lalu.

Mulai hari ini, tekad untuk melupakan semua itu, selupa yang mungkin, kasi kosong abis! Bulatkan azam untuk fokus kepada masa depan anda, cita-cita, keluarga, kerjaya, kewangan, keilmuan dan rakan-rakan. Anda takkan dapat melupakan kesemua memori pahit sekaligus, tapi lakukan step by step dengan mengalihkan perhatian anda kepada perkara lain. Proses ini mengambil masa, tapi ia boleh dipercepatkan dengan disiplin diri.


2. Buang Sikap Risau
Ada dua kesan dari sikap risau ni, pertama ia menarik nasib tak baik, masalah dan musibah - tanpa anda pinta.

Kedua, memberi kesan buruk pada kesihatan anda dari segi fizikal dan mental.

Risau membuat anda selalu menjadi sedih dan kecewa. Untuk buang sikap risau, belajar untuk bertenang dan latih diri anda mengawal emosi.


3. Belajar Rajin Bersyukur
Ucap syukur atas kesemua yang anda ada, apa saja! Misalnya, ucap syukur kerana Anda masih ada 5 deria yang lengkap; anda boleh melihat dan menarik nafas tiap kali bangun tidur, anda ada kawan rapat yang memahami anda dan anda mempunya handphone kesayangan anda. Ucap syukur seikhlas hati, sebanyak yang mungkin, seikhlas mungkin hingga rasa syukur tu meresap jauh ke dalam diri. Buat banyak kali dalam sehari.


4. Belajar Menjadi Pemaaf
Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif. Seterusnya, meneutralkan gelombang fikiran negatif yang melekat bersarang di minda. Ketahuilah, anda selalu rasa sedih dan kecewa kerana anda tidak memaafkan kesalahan diri anda di masa lalu ataupun anda tidak memaafkan kesalahan orang lain tehadap diri anda satu ketika dulu. Belajar menjadi pemaaf dan menghapus semua ini lalu menarik ketenangan datang pada diri anda.


5. Ketawa, ketawa dan terus ketawa
Ketawa bukan dibuat-buat, tapi biar ketawa yang benar-benar menggembirakan anda serta menjadikan anda girang. Tonton video yang lucu, baca cerita yang lucu, dekatkan diri anda dengan rakan-rakan yang lucu serta cari "funny side" dalam setiap situasi; agar anda boleh ketawa secara automatik. Ketawa dapat menghilangkan sedih. Buat apa layan kecewa sedangkan anda boleh ketawa? Come on...


6. Ubah Fikiran
Kita tak boleh merubah situasi yang boleh membuat kita kecewa, sedih dan murung. Tapi, kita boleh merubah fikiran kita dan apa yang kita fikirkan tentang situasi-situasi tersebut walau seburuk manapun ia. Rahsianya, cari sinar mentari disebalik mendungnya awan.

Walaupun perkara tidak berpihak kepada anda, cari cara bagaimana anda boleh jumpa nilai-nilai positif di dalamnya.

Fikir yang baik-baik saja, kerana ia memberi keuntungan jangka masa panjang.
Rezeki anda murah dan segala yang baik-baik datang sendiri pada anda. Anda menjadi apa yang anda selalu fikirkan. Buat apa fikir yang buruk sedangkan anda boleh tarik semua yang baik-baik?
Fikir yang buruk, Anda dapat yang buruk jawapnya. Ini hukum alam dinamakan hukum sebab dan akibat.


7. Hati Mesti 'Keras'
Bukan keras sembarangan, maksudnya kekerasan hati, kesabaran yang tinggi, pandai mengawal emosi dan menerima hakikat dengan hati terbuka. Allah menurunkan musibah, permasalahan dan macam-macam lagi bukan sekadar dugaan, tapi balasan pada perbuatan-perbuatan anda di masa lalu. Buat baik, dibalas baik, begitu juga sebaliknya.

Cuba ingat balik kejahatan kecil yang anda lakukan pada orang lain, mungkin ada walau anda tak sedar. Itulah perlunya kita bersikap baik dan berfikir yang baik-baik pada semua orang, benda, perkara, situasi dan keadaan. Sebelum masuk tidur, set minda untuk jadi ceria pada keesokan harinya.
Lafazkan dengan nada berbisik. Relaks, jangan terlalu mendesak diri.

Selepas bangun tidur, katakan pada diri ini adalah hari yang baru untuk Anda.
Tekadkan diri untuk menjadikan hari yang baru tu hari yang baik, sungguh baik, sebaik yang mungkin dari hari yang sebelumnya.



- Artikel iluvislam.com

Monday, October 24, 2011

"THROUGH A RAPIST'S EYES" (PLS TAKE TIME TO READ THIS. it may save a life.)

It seems that alot of attackers use some tactic to get away with violence. Not many
people know how to take care of themselves when faced with such a
situation. Everyone should read this especially each n every girl in this world.

THOUGHT THIS WAS GOOD INFO TO PASS ALONG...

FYI - Through a rapist's eyes! A group of rapists and date rapists in
prison were interviewed on what they look for in a potential victim
and here are some interesting facts:

1] The first thing men look for in a potential victim is hairstyle.
They are most likely to go after a woman with a ponytail, bun! , braid
or other hairstyle that can easily be grabbed. They are also likely to
go after a woman with long hair. Women with short hair are not common
targets.

2] The second thing men look for is clothing. They will look for women
who's clothing is easy to remove quickly. Many of them carry scissors
around to cut clothing.

3] They also look for women using their cell phone, searching through
their purse or doing other activities while walking because they are
off guard and can be easily overpowered.

4] The number one place women are abducted from / attacked at is
grocery store parking lots.

5] Number two is office parking lots/garages.

6] Number three is public restrooms.

7] The thing about these men is that they are looking to grab a woman
and quickly move her to a second location where they don't have to
worry about getting caught.

8] If you put up any kind of a fight at all, they get discouraged
because it only takes a minute or two for them to realize that going
after you isn't worth it because it will be time-consuming.

9] These men said they would not pick on women who have umbrellas,or
other similar objects that can be used from a distance, in their
hands.

10] Keys are not a deterrent because you have to get really close to
the attacker to use them as a weapon. So, the idea is to convince
these guys you're not worth it.

POINTS THAT WE SHOULD REMEMBER:

1] If someone is following behind you on a street or in a garage or
with you in an elevator or stairwell, look them in the face and ask
them a question, like what time is it, or make general small talk:
can't believe it is so cold out here, we're in for a bad winter. Now
that you've seen their faces and could identify them in a line- up,
you lose appeal as a target.

2] If someone is coming toward you, hold out your hands in front of
you and yell Stop or Stay back! Most of the rapists this man talked to
said they'd leave a woman alone if she yelled or showed that she would
not be afraid to fight back. Again, they are looking for an EASY
target.

3] If you carry pepper spray (this instructor was a huge advocate of
it and carries it with him wherever he goes,) yelling I HAVE PEPPER
SPRAY and holding it out will be a deterrent.

4] If someone grabs you, you can't beat them with strength but you can
do it by outsmarting them. If you are grabbed around the waist from
behind, pinch the attacker either under the arm between the elbow and
armpit or in the upper inner thigh - HARD. One woman in a class this
guy taught told him she used the underarm pinch on a guy who was
trying to date rape her and was so upset she broke through the skin
and tore out muscle strands the guy needed stitches. Try pinching
yourself in those places as hard as you can stand it; it really hurts.

5] After the initial hit, always go for the groin. I know from a
particularly unfortunate experience that if you slap a guy's parts it
is extremely painful. You might think that you'll anger the guy and
make him want to hurt you more, but the thing these rapists told our
instructor is that they want a woman who will not cause him a lot of
trouble. Start causing trouble, and he's out of there.

6] When the guy puts his hands up to you, grab his first two fingers
and bend them back as far as possible with as much pressure pushing
down on them as possible. The instructor did it to me without using
much pressure, and I ended up on my knees and both knuckles cracked
audibly.

7] Of course the things we always hear still apply. Always be aware of
your surroundings, take someone with you if you can and if you see any
odd behavior, don't dismiss it, go with your instincts. You may feel
little silly at the time, but you'd feel much worse if the guy really
was trouble.

FINALLY, PLEASE REMEMBER THESE AS WELL ....

I know you are smart enough to know these pointers but there will be
some, where you will go "hmm I must remember that" After reading,
forward it to someone you care about, never hurts to be careful in
this crazy world we live in.

1. Tip from Tae Kwon Do: The elbow is the strongest point on your
body. If you are close enough to use it, do it.

2. Learned this from a tourist guide to New Orleans : if a robber asks
for your wallet and/or purse, DO NOT HAND IT TO HIM. Toss it away from
you.... chances are that he is more interested in your wallet and/or
purse than you and he will go for the wallet/purse. RUN LIKE MAD IN
THE OTHER DIRECTION!

3. If you are ever thrown into the trunk of a car: Kick out the back
tail lights and stick your arm out the hole and start waving like
crazy. The driver won't see you but everybody else will. This has
saved lives.

4. Women have a tendency to get into their cars after shopping,eating,
working, etc., and just sit
(doing their checkbook, or making a list, etc. DON'T DO THIS! The
predator will be watching you, and this is the perfect opportunity for
him to get in on the passenger side,put a gun to your head, and tell
you where to go. AS SOON AS YOU CLOSE the DOORS , LEAVE.

5. A few notes about getting into your car in a parking lot, or
parking garage:

a. Be aware: look around your car as someone may be
hiding at the passenger side , peek into your car, inside the
passenger side floor, and in the back seat. ( DO THIS TOO BEFORE
RIDING A TAXI CAB) .

b. If you! u are parked next to a big van, enter your car from the
passenger door. Most serial killers attack their victims by pulling
them into their vans while the women are attempting to get into their
cars.

c. Look at the car parked on the driver's side of your vehicle, and
the passenger side. If a male is sitting alone in the seat nearest
your car, you may want to walk back into the mall, or work, and get a
guard/policeman to walk you back out. IT IS ALWAYS BETTER TO BE SAFE
THAN SORRY. (And better paranoid than dead.)

6. ALWAYS take the elevator instead of the stairs. (Stairwells are
horrible places to be alone and the perfect crime spot).

7. If the predator has a gun and you are not under his control, ALWAYS
RUN! The predator will only hit you (a running target) 4 in 100 times;
And even then, it most likely WILL NOT be a vital organ. RUN!

8. As women, we are always trying to be sympathetic: STOP IT! It may
get you raped, or killed. Ted Bundy, the serial killer, was a
good-looking, well educated man, who ALWAYS played on the sympathies
of unsuspecting women. He walked with a cane, or a limp, and often
asked "for help" into his vehicle or with his vehicle, which is when
he abducted his next victim.

I'd like you to forward this to all the women you know. It may save a
life. A candle is not dimmed by lighting another candle. I was going
to send this to the ladies only, but guys, if you love your mothers,
wives, sisters, daughters, etc., you may want to pass it onto them, as
well.

Tell this to any woman you know that may need to be reminded that the
world we live in has a lot of crazies in it and it's better safe than
sorry.


copied from facebook..

Friday, October 21, 2011

berusahalah!!

assalamualaikum...


i wish that everyday i just sit around and do nothing that burdening my brain.. haha.. sounds so lazy.. yeah.. i always wonder how is everyone so passionate about their job? is it because they got their dream job or is it just me that hate my job.. i know i shouldn't be so pessimist about it, perhaps i just should give colors to my job and run it happily like everyone else..

after all there is only 1 step left for me to end this misery.. yet it is the hardest part.. ayayayaii!


ganbatte!!!! chaiyokk!!! berusahalah!!!


for those who has the same issue like me, please read this:



Believe with all of your heart that you will do what you were made to do.
Orison Swett Marden



Nothing great was ever achieved without enthusiasm.
Ralph Waldo Emerson






wasalam.. =)

Thursday, October 20, 2011

tips kurangkan/elak jerawat..

assalamualaikum..


maybe i am not the right person to give this tips about how to get rid of acne but i found it kinda informative and interesting.. well, my skin is not flawless too, there are acne here and there and now i have to deal with my shingles scars..(right on my face friends!) but i'm okay.. i can deal with it and i hope Allah will always help me to get trough this hard time.. well proudly to say that i survived so far.. alhamdulillah.. finally i got my strength to face people.. well, cut the crap.. let's go back to main topic.. okay here they are...... 








Tips Mengurangkan Atau Mengelak Jerawat

Keyakinan diri merupakan sesuatu yang kita perlu ada dalam mengharungi kehidupan sebagai seorang muslim. Ia penting dalam usaha kita menyampaikan sesuatu mesej atau berkomunikasi.
Kadangkala bagi mereka yang mempunyai masalah jerawat akan merasakan bahawa keyakinan mereka kurang.

Jerawat berlaku kerana pelbagai faktor. Antaranya perubahan hormon, keturunan (genetik), tekanan dan makanan.

Berikut adalah beberapa tips yang boleh diamalkan untuk mengurangkan atau mengelak jerawat :
1. Ambil wudu' sebelum tidur.
2. Pastikan diri berwudu' sepanjang masa.
3. Elakkan diri daripada tekanan.
4. Pastikan anda mempunyai rehat dan tidur yang cukup.
5. Elakkan daripada memicit jerawat dengan kuku kerana ia akan menyebabkan jerawat menjadi bengkak, merah dan berparut (radang).
6. Berdisiplin dalam menggunakan pencuci muka dan ubat.
7. Pastikan pencuci muka anda betul-betul sesuai dengan kulit muka.
8. Pastikan tangan anda sentiasa bersih kerana jika tangan kotor (mempunyai bakteria), maka ia akan memindahkan bakteria ke muka apabila anda menyentuh muka.
9. Pastikan kain pengelap muka anda sentiasa bersih dan lembut.
10. Lindungi kulit dari sinar matahari kerana ia akan meransang kulit mengeluarkan lebih banyak sebum sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat.
11. Kurangkan makanan yang pedas, berminyak dan berkalori.
12. Elakkan dari membuat atau memikirkan perkara-perkara yang boleh menaikkan ghairah nafsu.
13. Pastikan muka anda benar-benar bersih selepas memakai mekap.


of coz i copied from a website..   you can read more here..














psstt! indahnya ciptaan Allah yang the 1st pic tu kan.. =)

old bestfriend..

assalamualaikum..


have u been in this situation.. once u used to have a very best friend on earth.. u share everything with her, u do everything with her.. (mandi pun sama..haha).. but then when u guys get older, everything seems different.. u are no longer share the same interest or the same passion.. time after time u and her are getting away.. now u and her seem like totally strangers..okay, i admit this is about me.. T__T


but 1 day, she requested to be ur friend on facebook.. what would u do?


nahhh.. u maybe do not have any problem to approve right.. but i'm not that kind of person who likes to approve easily.. i don't know, even he/she might be someone that i know, i still feel that i don't want to approve the request.. BAD BAD BAD person.. it's not that i'm a swanky or cocky person, it's just that i don't know.. sigh......


and now i am still thinking about the friend request.. should i or should not i approve it.. ayayaya.. think again, it's not a big matter but.. sigh.. again...





i should approve her perhaps.. she left me a message after all..  BAD BAD BAD me..... pffftt!

Wednesday, October 19, 2011

maxi skirt anyone?

assalamualaikum..

enuff with the sorrow.. now i begin to get back on track y'all.. feel great to have that kind of experience..  ok, enuff is enuff..


well i know you guys know maxi skirt/dress more than i do.. and i search for this so-called modest attire for muslimah like forever.. err, of course it takes like for eternity for me since i kinda a cheapskate person..senang cakap kedekut.. ahahahahh! well i laugh at myself..booo..! T_T

i did look for it everywhere but none meet my expectation.and again it's due to my lame expectation (frankly).. i expect it to be gorgeous yet sold at reasonable price..(err, i must say CHEAP).. well walaupun kedekut, i managed to buy several maxi skirts. i think i bought 3 pcs, and not really wear them. 1- too tight for me.. showing the shape of my butt.. and hips.. and i look insanely hideous! too sexay i reckon.. (please faint!!!) =p .. end up sold it to my housemate at 1/2 price since it's still new and never worn.. 2- it was purple in colour and cotton.. hardly to match with tops and a bit sheer..must wear with petticoat.. but now, i just wear it at home.. 3-just bought a couple week ago.. worn once outside.. it's nice and comfy.. but it's blue black and i can hardly match with any available tops.. (is this means that i need several new tops??) LOL..


but what i want to post here is not me mumbling insanely.. its rather a bunch of maxi skirt pics that i got from "uncle GOOGLE".. nothing, just to share these pics with u guys.. hope u drooling with me.. =)












perhaps u found nothing is amazing here.. maybe i am outdated.. pfffttttttt....









wasalam.. =)

Wednesday, October 5, 2011

tripping stones makes you go back to reality

assalamualaikum..


it's been a long time since my last mumbling.. pheww, lotsa things happening to me! i don't know sometimes i get REALLY down just to face this so-called test of life..until this moment i have mixed feeling of down+thankful to God.. yeah definitely it is a test of life.. and alhamdulillah somehow i could taste this bittersweet of test from GOD the Almighty..i should be thankful..



at the moment, i have the worst time of my life i guess.. i have no interest at all to finish my study (just to finish my thesis). during 1st day of hari raya, i got infected by shingles.. the worst disease i got so far.. or we rather call it kayap.. the worst is i got infected started from inside of my left ear and it went down towards my left chin, and it went INTO my mouth..  the pain? only GOD knows how it felt like.. i could not eat, could not talk, could not sleep, hard for me to perform my prayer.. during that miserable time i could not brush my teeth, shampoo my hair, and i almost felt like an uncivilized homo sapiens on earth..

after 2-3 weeks battled with the pain, now i'm battling with the emotional pain.. the shingles leave me huge hideous scar that i could not take it..  the scar started right from my left ear until my left chin.. pretty ladies, please imagine if you were infected by a skin disease and it leaves you hideous scar.. yes scar on your pretty face.. well i am no a pretty girl with pretty face.. but it really makes me down somehow.. at 1st i don't even have the gut to go outside and face the world (pretty exaggerating).. but from the beginning, i keep thinking of the reason why God test me with this.. you should bare in mind that all the test that God give to you are His way of showing that He loves you.. He wants you to get closer to him and always be thankful for what you have.. 

then i think about those acid splashed victims.. what if i were in their shoes? i have to live with the consequences for the rest of my life.. the scars will stick on me and definitely change my whole life.. but what i got now will fade away somehow even though will take a pretty loooong time.. i should be thankful.. always be thankful..

some might think that what i am facing right now is a small matter and nothing to be swizzled about.. but u know nothing until you are in my shoes.. then you will know that tripping stones makes you back to reality..

Sunday, August 21, 2011

dah buat kuih raya?

assalamualaikum..


diyanazman.com





kak tipah, kak senah semua dah buat kuih raya? 


hmm, i jangkakan lah kan 80% blog kat malaysia ni asyik cerita pasal raya jek sekarang.. dan perkara ni akan berlarutan sampai syawal ke-nambelas.. mungkin ada yang melarat ke zulkaedah zulhijjah..mungkin lah..


kronologinya mungkin begini.....



sebelum raya nak cerita pasal baju raya tak beli lagi lah, baju raya beli kat mana, shopping raya dengan siapa, baju raya salah jahit lah, kasut raya warna ape lah, tudung raya xsedondon ngan baju raya lah.. then nak cerita tengah buat kuih raya lah, beli kat kak mona lah, etc... (jangan lupa, background blog pun lagu raya uols......)



di hari raya nak cerita pergi beraya ke rumah mak cik, mak ngah, atok, nenek, mak halimah, makan ketupat rendang arnab, kari kambing, lontong, laksa singapore, nasi arab, tempoyak,  etc.. waktu ni kena hidang dengan gambar2 makanan di hari raya lah.. dan tak lupa, posing2 maut masing2 dengan pakaian raya yang blig2 gituuu...



lepas raya still mood raya ada lagi rumah terbuka bla bla bla...






see? semua akan berkisar pasal raya... so, kuih raya dah buat belum??

errr......

baju raya dah beli?

assalamualaikum..


aduh..perempuan ni kan memang la.. baju raya tak dapat dipisahkan.. kadang belum puasa dah pikir nak baju raya fesyen apa, kaler apa, nak sedondon la, kasut beg belum lagi, pastu tudung pulak kan.. memang kalau dapat bonus raya tu habis licin la.. habuk pun tak menyempat nak sambut raya.. huhu..


kadang kan, perempuan ni suka jek beli yang dah siap tu.. pastu corak lak sama jek, sepapan orang kata.. nanti kang tak pasal2 ada kembar time raya..

tapi serius la, baju raya mahai benor la sekarang.. kalau nak beli yang dah siap tu, ada beads skit pun beratus2.. hadui.. kadang baju kurung biasa je pun.. pun dah RM150.. tapi tahun ni i jimat la.. tak payah beli baju raya.. sepasang mak dah belikan.. sepasang lagi kawan bagi free.. hehehe.. tu pun ada lagi yang nak sponsor baju raya tapi macam tak sempat jek dia nak pos.. tapi takpe, kalau ada rezeki sampai jugak la.. hikhik..

hari tu ada tertengok blogshop ni jual baju custom made.. simple tapi sangat cun.. jum tengok!







taktau la nak cakap..memang berkenan habis la.. tapi sayang............. pre order dah awal2 tutup.. dorang dah buka pre order baru tapi dapat lepas raya.. huaaaaaaaaaa... selain baju2 cute di atas, ada jugak jual maxi skirt, shawl, etc.. sila la jenguk k.. pasti memikat.. hehe..





Saturday, August 20, 2011

Time goes by, life goes on, and all I can think of is you are gone...

the quote i got from my friend's fb wall..

well,  its hurt to live with frustration.. i just cant tell u the truth.. because i can change nothing.. yes nothing that i can change to make it better.. the bitter that i feel inside is killing me..

i heard that u found someone, well i hope only the best for u.. i wish nothing but the best for u..






"Someone Like You"

I heard

That you're settled down
That you
Found a girl
And you're
Married now

I heard

That your dreams came true.
Guess she gave you things
I didn't give to you

Old friend

Why are you so shy?
Ain't like you to hold back
Or hide from the light

I hate to turn up out of the blue uninvited

But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over

Never mind

I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
"Don't forget me", I beg
"I'll remember", you said
"Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead."
Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead,
Yeah.

You know how the time flies

Only yesterday
It was the time of our lives
We were born and raised
In a summer haze
Bound by the surprise
Of our glory days

I hate to turn up out of the blue uninvited

But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind

I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
"Don't forget me", I beg
"I'll remember", you said
"Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead."

Nothing compares

No worries or cares
Regrets and mistakes
They are memories made.
Who would have known
How bittersweet this would taste?

Never mind

I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you
"Don't forget me", I beg
"I'll remember", you said
"Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead"

Never mind

I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
"Don't forget me", I beg
"I'll remember", you said
"Sometimes it lasts in love
But sometimes it hurts instead"

"Sometimes it lasts in love

But sometimes it hurts instead"

Friday, August 19, 2011

wahai sang hati




Duhai hati...
Mengapa perlu engkau bersedih?
Mengapa perlu engkau tangisi sesuatu yang sudah bukan lagi milikmu?
Mengapa engkau selalu memikirkan tentang sesuatu yang bukan merupakan hal ehwal urusanmu?
Mengapa engkau selalu mahu menyalahi takdir?
Mengapa engkau selalu sukar menerima hakikat realiti?
Mengapa engkau sukar mengerti dan memahami apa yang sedang berlaku?


Wahai sang hati...
Andai engkau mengetahui betapa hebat aturan-Nya,
Pasti engkau akan sabar pada pukulan pertama di atas badai yang melanda dirimu,
Pasti engkau akan redha di atas setiap percaturan-Nya,
Pasti engkau akan yakin dan percaya akan setiap tindakan-Nya ke atasmu hamba yang lemah lagi hina.
Kadangkala kita terlalu inginkan sesuatu,
Tetapi Dia lebih mengetahui,
Kerana barangkali apa yang engkau suka itu tidak baik bagimu,
Dan barangkali sesuatu yang engkau tidak suka itu baik bagimu,
Hebatnya perancangan Rabbul Izzati.


Aduhai kalbu...
Nalurimu meraung-raung sekuat hati demi menggapai secebis keinginanmu,
Dan apabila kau berjaya untuk mendapatkannya,
Kau jadi lupa kepada yang memberikanmu nikmat itu,
Maka kau layari bahtera yang terumbang-ambing itu demi kepuasan dirimu,
Malangnya tiba suatu masa,
Engkau tersungkur di persada jalanan dek kerana terlalu ghairah mengejar duniawi,
Tatkala itu barulah engkau mula mengenal sang Pencipta.
Jatuh tersungkur itu bukan buat selama-lamanya,
Namun itulah api yang menyemarakkan nyalaan obor hatimu,
Itulah perisai diri yang mula untuk memagari dirimu,
Tatkala itu pasti engkau terkedu seketika,
Betapa pintu pengampunan-Nya masih terbuka luas buatmu.

Wanita solehah idaman semua...
Untuk merealisasikannya bukan satu perkara yang mudah,
Tetapi ia sama sekali tidaklah mustahil,
Ayuh kita menjadi seindah mawar berduri.
- Artikel iluvislam.com

Friday, August 12, 2011

resepi kek coklat moist kukus..nymmmy!

assalamualaikum...

wah, dah masuk 12 ramadhan kan.. macam mana puasa tahun ni? dah berlubang blum? hehehe.. saya masih utuh lagi puasanya.. harap2 boleh puasa penuh la tahun ni.. haipp, bukan sebab berharap tak payah ganti nanti nanti, tapi berharap tak cuti so that boleh buat ibadat banyak sikit tahun ni.. =)


tetiba saya teringat pasal chocolate moist cake.. tak payah bakar dek non... kukus jek.. so sape2 yang takde oven macam saya nih boleh la kita bakor je kek pakai kukus.. errr..apa punya bahasa lah kan.. 

nak tak resepi tu??


meh nak kasi.. senang sangat and kos nak buat pun murah kak nab oi... boleh la test dulu sekarang.. nanti kang dah expert, boleh buat kek raya.. gituuu...



bahan2 A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair...
1 cwn susu pekat
1 cwn myak msk..
*semua bahan di atas kacau sebati and masak atas api perlahan.
*rehat kejap bila bahan dah sebati.

bahan2 B:
tepung gandum 3/4 cwn
soda bicarbonat 1 sudu kecil(sudu kfc)
baking powder 1 sudu kecil (sudu kfc)
*semua bahan nih ayak k..

bahan C: telur 4 biji (blender jer)

Cara2 buat:
satu kan bahan B dan C ke dalam Bahan A....secara berselang seli n gaul dengan senduk jer...bila dah sebati....taruk jer dalam loyang yang disapu minyak....n kukus dalam 30 -45 minit (bergantung saiz loyang)...kalau nak test cucuk dengan lidi kalau tak melekat kira masak le...


entah la cilok mana, dah lupa.. hari tu copy paste jek and then save dalam laptop.. kalau rajin boleh buat topping skali.. beli cooking chocolate, buat double boil.. tapi before simbah atas kek make sure kek dah sejuk ye.. baru maveles kata kak melah.. 


  

Tuesday, August 9, 2011

GIVE AWAY KELLEEESSS! ---by UYUN

Assalamualaikum wbt.. 
Yo kawan2..rakan taulan..sahabat handai.. UYUN ada buat giveaway.. nak tau giveaway apekah..? Giveaway KELLEEESSS! uols.. memang kebabom habaq mai.. hihi.. sebenarnye dah malas nak update blog tapi sebab hadiah dia mcam maveles pastu giveaway nih mudah sangat nak join tak payah nak tempek2 gambo sendirian berhad yang tak cun nih, so why not kan..? 

so dipersilakan hadiah2 memperkenalkan diri masing2 ye..

HADIAH !!

Ade 3 org bertuah yg bakal menerima hadiah neh nnti.
-. hoodie blouse yg kelesssss n cntekkkk dipakaii kemanee2! ;).
- 3 helaii shawll yg howttttt gtewwwww utk digayekan di pagi raye!
-.UYUN dgn baek hatinye nk sponser soranggg daripada followernya utk joinn iftar yg bestt!!
maklumat IFTAR adelah berikut: 
13 ogos 2011 bertempat di Grand Seasons Hotel, Kuala Lumpur.

Antara owner onlineshop yang akan hadir ialah:

* Ika (http://www.radiusite.com/)
* Hani Elia (http://www.alhumairacontem​porary.com/)
* Uyun (http://hijabebs.com/)
* Scha (http://www.anggunzara.com/)
* Vee Elfaiziien (http://www.elfaiiziens.com​/)

dan seorang blogger famous amos!
* Cik Epal (http://cikepal06.blogspot.​com/



dan juga ahli2 IFTAR yg laennn!!!!
lepas tuh ade cabutannn bertuahh drpd radiusite! bestttttttttt x?? ;)
best gile kannnn?




 tapi..tapi.. sebelum verangan nak menang, sila jawab dulu soalan2 cepu emas putih di bawah okayh...



SOALAN YG WAJIBULGHUNNAH DIJAWAB

1. Apakah makna bulan Ramadhan utk anda?

honestly, bulan ramadhan bagi saya adalah bulan yang saaaangat mulia, sangat istimewa, sangat ditunggu-tunggu setiap tahun, sangat bererti bagi saya.. bulan yang saya jadi diri saya yang terbaik, amalan2 yang saya kurang buat di bulan lain saya akan lipatgandakan amalan2 tu di bulan ni, insya'Allah..dan saya sangat happy bila dalam ramadhan, sebab saya rasa bulan ni saya sangat dekat dengan-Nya.

2. Apakah hukum berpuase tetapi tidak berbuka?

Haram berpuasa dengan tidak berbuka, namun puasanya sah. Islam ni mudah, tak perlu nak extreme dalam beribadat. lambatkan sahur tapi cepatkan berbuka..itu yang dituntut..  =)

3. Apakah org yg gila perlu mengqada' puasa mereka dikala mereka diserang kegilaan sewaktu berpuasa?

Tidak wajib qada’ baginya.

4, Adakah anda boleh menghadiri IFTAR pada 13hb Ogos 2011 di Grand Season Hotel sekiranya anda terpilih sbg pemenang?

Insya'Allah, teringin sangat nak pegi.. walaupun cheq kat PENANG, tapi kalau cheq menang memang cheq sanggup pergi sana.. dasyat tak dasyat..? huhu..  





ok, syarat2nye.. aik, baru nak bagitau syarat? hehe..


SYARAT-SYARAT

boleh la rujuk blog UYUN yep.. hikhik..





so, tu duk tunggu apa lagi tu.. sila lah cepat2 gerakkan jari jemari anda.. tak kisah la, runcing ke, demok ke, selim ke jejari itu.. =)
wasalam.. selamat berpuasa uols! ^_^




Thursday, July 21, 2011

"Mega Giveaway by Yana & Cik Putih"

Assalamualaikum..




lama dah saya tak join contest/GA.. hehe.. tapi kalau GA senang2 macam ni memang la saya suka bangat! tak yah nak tempek gambar sendirian berhad kan.. maklumla, i ni shy2 kitten..gituuu.. hahaks.. so uols! ni GA terbaru yang saya nak join.. sebelum apa2 jum tengok syarat2 k..


syarat-syarat :
  1. Follow Cik Yana DAN Cik Putih
  2. Buat satu entry bertajuk "Mega Giveaway by Yana & Cik Putih"
  3. Copy banner di atas & paste di dalam entry anda. Linkkan gambar tersebut kepada entry anda tu.
  4. Tag 3 rakan anda dan pastikan diorang tahu pasal GA ni.
  5. WAJIB tinggalkan link entry contest ANDA kat ruangan komen ENTRY YANG TU
  6. Contest ini akan berakhir pada 8 Ogos. ( Jika tarikh bertukar akan diumumkan ) 
  7. Kalau rajin like la fan page cik putih & cik yana sekali , tu pon kalau rajin la.tak paksa okeh.
  8. Copy senarai sponsor kat bawah dan letak dalam entry korang tu 

senarai sponsor :
  1. Scarf Sweethoney
  2. Wirda Azurainie.  
  3. Droplet House
  4. Lens Mania
  5. Ayu-Raudhah Shawlstore
  6. Nora Nabella
  7. Applepinkbow
  8. Syafeika Edora
  9. pixel mania
  10. Wan Hazel 
  11. Momo Chan Collection 
  12. NHL Colloection
  13. Kei Seinchi
  14. Sya Razali 
  15. Aimi Craft 
  16. Habibi Hamid
  17. Shawl Az 
  18. Imann Abdul
  19. Aan Boutique
  20. KZ Nabihah Boutique
  21. Ciktiqz Adamaya
  22. Tri Fa
  23. Kittyshawls 
so nak tag shiaaapa?

gorgeous Aimi 
beautiful Fyna
brilliant Sol bling2 


till then...


bye! wasalam... 

why.. it is always you..?

assalamualaikum..



But why after all these years you came back and i realized that the feelings were never gone?


I wish that they were gone like the wind blows the dust.



Monday, July 11, 2011

Heart vacancy

In your heart, in your heart, in your heart,
I can tell you can fit one more.
Open up make a brand new start,
I don't care who's stayed before

If loneliness would move out,
I'd fill the vacancy.
In your heart, in your heart, in your heart... 



Monday, July 4, 2011

kata demokrasi

assalamualaikum..




uiks, dah lama tak buat entry baru.. malas + tak ada apa yang nak ditulis kat sini.. my life tak best macam korang, and i pun tak ada info menarik nak dibagi tahu..


tapi i terkilan dengan sesetengah pihak.. ni pasal kes wardina..


kenapa la ada manusia yang busuk hati nak menjatuhkan orang lain kan.. kalau lah kan betul wardina tu join PKR, tapi itu salah dia ke? kata negara demokrasi.. dia boleh je nak pilih mana2 parti yang dia nak, yang betul di mata dia.. kalau la dia join program kerajaan, mesti tak ada masalah kan? memang la dia keja dengan tv3, tapi tv3 tu kerajaan punya ke? bukan swasta ke? dan if betul tu kerajaan punya pun, rezeki tu Allah yang bagi.. haihh, macam2 la.. i ni bukan la nak sokong pembangkang ke kerajaan ke, cuma hak sebagai manusia tu mana?? dia bekerja, bukan goyang kaki hujung bulan masuk gaji riban2.. entah la..


dah tu, buka aib orang pulak.. tunjuk gambar2 dia waktu tak bertudung dulu.. sendu lah diorang ni..


apa2 pun, doa manusia ni sentiasa didengar oleh Allah, so, jangan la putus berdoa.. doa orang teraniaya kan dimakbulkan.. AMIN..


Wednesday, June 15, 2011

pesanan buat para wanita



"Nikah gantung jom?Saya nak kahwin dengan awak"


Wanita solehah,tidak akan sesekali berani menawarkan dirinya untuk di kahwini dengan berkata sedemikian rupa kepada lelaki malah dia juga tidak akan sesekali mengajak seorang lelaki berkahwin dengan cara sedemikian kerana dia sentiasa yakin bahawa jodohnya telah ditetap sejak azali lagi.Selain itu seorang wanita solehah juga,lazimnya memiliki sifat malu kerana dia sedar bahawa malu itu sebahagian daripada iman.


Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wassalam bersabda:
"Sifat malu tidak mendatangkan sesuatu kecuali kebaikan".
(Hadis Riwayat Imam Al-Bukhari)


Namun, ramai diantara wanita-wanita zaman sekarang yang telah lenyap sifat malu didalam diri mereka.Oleh sebab itu mereka tidak berasa malu untuk berpakaian dengan pakaian yang menjolok mata dikhalayak ramai,merokok di tempat-tempat awam seperti di taman permainan dan kafe-kafe,bergurau senda dengan lelaki yang bukan mahram tanpa batasan dan banyak lagi.Oleh kerana tiada sifat malu ini lah perkara-perkara buruk dan negatif seperti ini berleluasa,maka telah menjadi tugas dan kewajipan seorang wanita muslim itu untuk membataskan diri mereka dengan menanamkan sifat malu yang tebal dalam diri mereka.


Daripada Abi Hurairah r.a bahawa Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wassalam bersabda:
"Iman itu lebih daripada tujuh puluh atau enam puluh cabang,maka yang paling afdalnya ucapan 'Laailahaillallah' dan yang paling rendahnya membuang perkara yang menyakiti dari jalan dan malu sebahagian daripada iman".


Wahai wanita yang solehah,renungilah kata-kata pujangga ini:
 "Orang yang dituntun oleh agamanya,yang diluruskan oleh akalnya,yang dijaga oleh hartanya dan yang dihiasi oleh rasa malunya maka dia telah menghimpunkan semua nilai keutamaan dalam dirinya".


"I love you...I love you so much...ILYSM...MY (I love you so much....miss you)
Macam-macam ungkapan yang diungkapkan untuk menerbitkan isi hati atau menyatakan cinta dan kasih kepada seseorang.


Patutkah seorang wanita yang berpendidikan agama,menutup aurat sepenuhnya dari hujung rambut hingga hujung kaki berkata begitu pada seorang lelaki yang bukan sesiapa pun pada dirinya,jauh sekali suaminya.Dimana letaknya maruah diri sebagai seorang wanita muslimah?


Jika dia benar-benar seorang wanita muslimah,dia tidak akan sesekali berani berkata begitu,kerana dia sentiasa takut akan kemurkaan Allah Swt.Dia juga akan sentiasa berfikir akan kesan-kesan yang mungkin timbul apabila dia menuturkan kata-kata sedemikian rupa terhadap seorang lelaki yang belum sah menjadi suami.Selain itu wanita solehah juga akan sedar bahawa bukan semudah itu caranya untuk menyatakan cinta kerana wanita solehah sentiasa mengharapkan syurga Allah untuk dirinya.


"Nikah gantung save dan safe...save duit,duduk asing tak apa,i tak kisah.safe hati,boleh jauhkan diri dari maksiat".


Bayangkan sekiranya seorang wanita yang berpendidikan agama,menutup aurat dari hujung rambut ke hujung kaki  mempelawa seorang lelaki berkahwin dengannya dan menyatakan ayat seperti diatas.Alangkah malunya apabila seorang wanita itu berkata seperti ini demi untuk mengajak seorang lelaki yang amat dicintainya mengahwininya sedangkan seorang wanita solehah perlu menyulamkan dirinya dengan perasaan malu dan berederhana ketika bertutur.Seorang wanita dibenarkan mengajak seorang lelaki bernikah namun perlulah dilakukan dengan cara yang betul dan tidak memalukan diri sendiri.


Renungilah Firman ALLAH dalam surah An-Nuur ayat:21 yang bermaksud:
"Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; dan sesiapa yang menurut jejak langkah Syaitan, maka sesungguhnya Syaitan itu sentiasa menyuruh (pengikut-pengikutnya) melakukan perkara yang keji dan perbuatan yang mungkar. Dan kalaulah tidak kerana limpah kurnia Allah dan rahmatNya kepada kamu, nescaya tidak ada seorang pun di antara kamu menjadi bersih dari dosanya selama-lamanya; akan tetapi Allah membersihkan sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan (ingatlah Allah Maha Mendengar) lagi Maha Mengetahui".


ALLAH berfirman lagi dalam surah An-Nuur ayat:26 yang bermaksud:
"(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia".


Bagi para lelaki diluar sana,sudah tentu anda menginginkan seorang isteri yang solehah dan baik budi pekertinya.Lantaran itu,sebagai seorang lelaki anda juga harus berusaha untuk menjadi hamba Allah yang soleh sebelum anda bercita-cita untuk menemui wanita solehah yang anda iimpikan.Antara ciri-ciri solehah seorang wanita yang diimpikan para lelaki ialah wanita itu mesti menjaga solat,taat kepada ibu bapa,berakhlak mulia,menuutup aurat,pandai mengaji al-qur'an,rajin melaksanakan puasa sunat dan lain-lain.


Sememangnya,mencari wanita yang solehah adalah sukar kerana sudah tidak ramai lagi wanita yang memiliki sifat-sifat mulia sebegitu dek kerana hanyut dengan 'trend' zaman sekarang.Tidak kurang juga bagi seorang wanita solehah,semakin sukar untuk menemui lelaki yang soleh  kerana realitinya kini tidak ramai lelaki yang mempunyai sifat-sifat soleh seperti sahabat-sahabat Nabi suatu ketika dahulu.Malah,yang menjadikan pencarian soleh dan solehah ini lebih sukar apabila seseorang itu perlu bijak 'menilai' batiniah seseorang kerana sifat solehah dan soleh itu tentulah berada di dalam hati individu itu sendiri dan tidak boleh dinilai dari sifat luaran seseorang semata-mata.Jika kita hanya menilai seseorang melalui caranya menutup aurat,belum tentu orang yang kita nilai itu baik dari segi akhlaknya. Ada pepatah melayu menyatakan,'Kulit baik,belum tentu isinya baik' manakala pepatah inggeris pula menyatakan 'Dont judge book by it's cover'


Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wassalam bersabda:
"Kepadaku diberikan tiga idaman oleh ALLAH di dunia:isteri solehah,berwangi-wangian dan sejuk mata (jiwa) ku di dalam sembahyang".
(Hadis Riwayat Ahmad dan An Nasai)


Oleh kerana itu wahai para wanita diluar sana,binalah benteng keimanan dalam diri kalian,jadikanlah sifat malu itu sebagai perisai diri kalian,hiasilah diri dengan akhlak yang menawan dan keperibadian yang anggun..moga-moga diri anda akan tergolong dalam kalangan wanita solehah yang sejati yang menjadi idaman setiap lelaki yang soleh...insyaAllah.


ALLAH berfirman dalam surah Al-Ahzaab ayat:35 yang bermaksud:
"Sesungguhnya orang-orang lelaki yang Islam serta orang-orang perempuan yang Islam, dan orang-orang lelaki yang beriman serta orang-orang perempuan yang beriman, dan orang-orang lelaki yang taat serta orang-orang perempuan yang taat, dan orang-orang lelaki yang benar serta orang-orang perempuan yang benar, dan orang-orang lelaki yang sabar serta orang-orang perempuan yang sabar, dan orang-orang lelaki yang merendah diri (kepada Allah) serta orang-orang perempuan yang merendah diri (kepada Allah), dan orang-orang lelaki yang bersedekah serta orang-orang perempuan yang bersedekah, dan orang-orang lelaki yang berpuasa serta orang-orang perempuan yang berpuasa, dan orang-orang lelaki yang memelihara kehormatannya serta orang-orang perempuan yang memelihara kehormatannya, dan orang-orang lelaki yang menyebut nama Allah banyak-banyak serta orang-orang perempuan yang menyebut nama Allah banyak-banyak, Allah telah menyediakan bagi mereka semuanya keampunan dan pahala yang besar".


RENUNG-RENUNGKANLAH WAHAI WANITA.



ILUVISLAM.COM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails